Turecka turystyka na polskich wzorach?

Cenile Ece, Efnan Ezene stoją wśród zieleni
Nie wozi się drew do lasu. Po co więc doktorantki z wydziału turystyki z Turcji, kraju, do którego chętnie podróżują miliony osób, przyjechały na UWM? Co chciały zobaczyć na Warmii?

Cemile Ece i Efnan Ezenel są doktorantkami na Wydziale Turystki Uniwersytetu Osmangazi w Eskişehir. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim przebywały w dniach 27 września - 11 października, jako stypendystki programu PROM realizowanego na UWM. Gościły w Katedrze Architektury Krajobrazu, która od 2019 r. realizuje projekt pn. W kierunku inteligentnego rozwoju turystyki wiejskiej w Europie (akronim SMARTRURAL) finansowany z programu Erasmus +. Projekt ten oprócz UWM i Uniwersytetu Osmangazi w Eskisehir (Turcja) realizują także uniwersytety: Witolda Wielkiego (Litwa), Unipegaso (Włochy), w Lublanie (Słowenia), Ekonomiczny w Pradze (Czechy) i w Alicante (Hiszpania). Projekt SMARTRURAL ma na celu m.in. opracowanie praktycznych szkoleń dla studentów i wykorzystanie aplikacji do tworzenia inteligentnych modeli biznesowych w turystyce wiejskiej.

Po co zatem Cenile Ece i Efnan Ezenel z Wydziału Turystki Uniwersytetu Osmangazi z Turcji, która jest turystyczną potęgą, przyjechały na UWM? Co chciały zobaczyć na Warmii?

- Przyjechałyśmy, aby zobaczyć, jak w waszym regionie rozwija się turystyka wiejska, na czym polega ruch miast citta slow, jakie zmiany w krajobrazie powoduje turystyka wiejska oraz porozmawiać o dalszej współpracy projektowej i naukowej – wyjaśniają doktorantki.

- W czasie 2-tygodniowego pobytu na UWM dziewczyny zwiedziły Bartoszyce, Barczewo, Biskupiec, Olsztynek i Reszel oraz Wójtowo i Aniołowo. Rozmawiały z przedstawicielami władz i zwykłymi mieszkańcami zajmującymi się turystyką – informuje dr hab. Agnieszka Jaszczak, kierowniczka Katedry Architektury Krajobrazu, opiekunka doktorantek i kierowniczka projektu SMARTRURAL na UWM.

- Ta wiedza jest nam potrzebna do realizacji naszego wspólnego projektu, ale chciałybyśmy także polskim przykładem pobudzić do działania nasze społeczeństwo, właśnie w duchu miast citta slow, i do rozwoju turystyki wiejskiej – wyjaśniają Turczynki.

- Z tego, co zdołałyśmy się dowiedzieć, w Polsce inicjatywa do zmian wypływa oddolnie od samych ludzi, którzy pragną zmieniać swe otoczenie, robić biznes na turystyce. U nas jest inaczej: ludzie oczekują inicjatyw odgórnych, wskazania im przez władze, co mają u siebie robić. Polski model działania wydaje nam się bardziej prorozwojowy i efektywniejszy – wyjaśniają Cenile i Efnan.

Jest jednak jeszcze druga przyczyna ich rekonesansu w terenie. Jaka?

- To prawda, że na wybrzeżu Morza Śródziemnego przemysł turystyczny mamy zorganizowany bardzo dobrze, ale w interiorze on praktycznie nie istnieje. Dlatego podpatrywałyśmy polskie pomysły na rozwój turystki wiejskiej. Chcemy je pokazać naszym ludziom i zachęcić o tego, aby z nich skorzystali lub je do naszych tureckich warunków adaptowali i dzięki nim pozyskiwali dodatkowe dochody – dodają doktorantki.

Eskişehir - to prawie milionowe miasto w północno-zachodniej Turcji nad rzeką Porsuk, stolica prowincji o tej samej nazwie, ośrodek akademicki – jeden z największych na świecie. Z racji swego położenia i architektury bywa nazywany tureckim Amsterdamem. Eskişehir znany jest z produkcji chałwy.

lek

w kategorii