Studia dualne także z Cedrobem

studenci w sali
Od nowego roku akademickiego - 2019/20 Wydział Bioinżynierii Zwierząt UWM uruchamia studia dualne we współpracy z Grupą Kapitałową Cedrob SA.

Cedrob – to jeden z wiodących polskich producentów przetworów z mięsa drobiowego. Zatrudnia ponad 7 tys. pracowników i przerabia na godzinę 45 tys. sztuk drobiu przez 20 godzin na dobę. Większość jego kadry kierowniczej to absolwenci UWM, w tym głównie Wydziału Bioinżynierii Zwierząt. Firma nieustannie poszukuje do pracy specjalistów. Dlatego też pierwsze kroki skierowała do Olsztyna. 10 stycznia na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt odbyło się spotkanie promocyjne. Przedstawiciele różnych działów Cedrobu omawiali specyfikę firmy i wskazywali na możliwości pracy. Poinformowali także o zamiarze uruchomienia od nowego roku akademickiego studiów dualnych. Od razu dla 12 osób.

- List intencyjny w tej sprawie dla kierunku zootechnika już podpisaliśmy. Obecnie pracujemy nad programem kształcenia – potwierdza dr hab. Paweł Wysocki, prof. UWM, prodziekan WBZ ds. kształcenia.

Cedrob w sprawie wspólnych studiów dualnych prowadzi także rozmowy z Wydziałem Nauki o Żywności UWM. UWM jednak to nie jedyna uczelnia, z którą Cedrob chce uruchomić studia dualne.

- Nasza firma prowadzi tak szeroką działalność, że jest u nas miejsce dla specjalistów z różnych branż, nie tylko zootechników, żywieniowców, specjalistów od pasz, ale np. dla informatyków czy mechaników. Z UWM ta sprawa najlepiej jednak nam wychodzi, dzięki dużemu zaangażowaniu prorektora Jerzego Przyborowskiego i prodziekana Pawła Wysockiego - zapewnia dr Gabriel Bodek, pełnomocnik zarządu ds. badań i rozwoju Cedrobu.

W spotkaniu ze studentami UWM wzięło udział 6 przedstawicieli Cedrobu. 5 z nich to absolwenci UWM.

- To był czysty przypadek. Nie wiedziałem, że kończyli UWM. Dowiedziałem się o tym, kiedy zaczęli podpowiadać, gdzie najlepiej zaparkować auto – mówi dr Bodek.

Z oferta Cedrobu zapoznało się ok. 100 studentów.

- Bardzo dobrze, że są takie spotkania. Dzięki nimi dowiadujemy się, jakie są miejsca pracy, jakie możliwości otwierają się przed nami. Nie wiedziałybyśmy, że aż tak duże i tak atrakcyjne – dzielą się wrażeniami Olga Mierzejewska, rozpoczynająca niebawem studia na 2. stopniu bioinżynierii żywności i Marta Miksa – wkrótce mgr zootechniki.

W spotkaniu uczestniczyli także pracownicy WBZ.

- To spotkanie miało na celu zachęcenie absolwentów do podjęcia pracy, ale było ciekawe również dla mnie. Dowiedziałem się, jak wygląda praca w nowoczesnym zakładzie– mówi dr Łukasz Zasiadczyk, pracownik WBZ.

lek

Obecnie UWM prowadzi studia dualne na 3 wydziałach: Wydziale Nauki o Żywności z firmą Obram oraz na wydziałach Nauk Ekonomicznych i Nauk Technicznych z koncernem Michelin.

Posłuchaj także o tym spotkaniu w Radiu UWM FM

w kategorii