Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych otrzymało grant Forum Uniwersytetów Polskich

Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych
Studenci Wydziału Nauki o Żywności zwyciężyli w konkursie „Zdobądź grant z FUniP!” i otrzymają 7 tys. złotych na realizację swoich badań naukowych.

Najlepiej oceniony projekt nosi tytuł Świadomość, stan wiedzy oraz zainteresowanie spożyciem, czyli owady jadalne jako alternatywne źródło białka – badanie zainteresowania wśród młodzieży szkoły gastronomicznej. O jego szczegółach opowiedziała „Wiadomościom Uniwersyteckim” inż. Joanna Browarek, przewodnicząca Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych i studentka I roku studiów magisterskich na kierunku technologia żywienia.

- W związku z tym, że na świecie zwiększa się liczba ludności, poszukuje się alternatywnych źródeł białka. Chcemy sprawdzić, jak uczniowie szkoły gastronomicznej zapatrują się na produkty z dodatkiem mąk wzbogacanych w białko zwierzęce. Owady jadalne są tańsze w hodowli niż uprawa roślin i bardziej przyjazne środowisku, produkują też mniej azotu niż np. bydło. Chcemy zobaczyć, czy uczniowie szkoły gastronomicznej mają świadomość spożywania białek jadalnych i jaki jest rzeczywisty stan ich wiedzy. Chcemy wiedzieć, czy znają ich wady i zalety oraz czy mają świadomość występowania innych aspektów związanych ze spożywaniem białka z owadów – m.in. ekonomicznych, prawnych, mikrobiologicznych czy psychologicznych – wyjaśnia inż. Joanna Browarek.

Studenckie Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych współpracuje przy tym projekcie z Kołem Naukowym Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej, które również działa na Wydziale Nauki o Żywności. W najbliższych planach są: publikacje naukowe, udział w konferencjach naukowych, a także prezentacje dla uczniów szkół gastronomicznych, ocena organoleptyczna pieczywa oraz prezentacja owadów jadalnych. Środki na te działania zostaną pokryte z grantu. 

 Marta Wiśniewska

fot. archiwum Studenckiego Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych