Olsztyn z sercem do ... sera

Polski przemysł mleczarski produkuje ok. 100 rodzajów serów. Ile z nich firmy mleczarskie prezentowały podczas olsztyńskiego festiwalu serów – nikt nie liczył, ale wiadomo już, który ser to polski król serów, a który hit.

W dniach 23-14 września w Olsztynie odbył się II ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów. Zorganizowała go Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego i Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. W festiwalu wzięło udział 21 wystawców, w tym 15 producentów oraz 6 firm pracujących na rzecz serowarstwa i przemysłu mlecznego.

- Nie liczyliśmy ile rodzajów serów i twarogów jest na stoiskach, ale reprezentowani są wszyscy najwięksi polscy producenci, którzy przywieźli naprawdę bardzo wiele swoich wyrobów – informuje prof. Bogusław Staniewski, dziekan Wydziału Nauki o Żywności, organizator festiwalu.

Według szacunków organizatorów w dwudniowym festiwalu uczestniczyło ok. 5 tys. osób. To wielki sukces, gdyż olsztyńskie media nie zauważają tej sympatycznej imprezy nie znajdując związku serów i twarogów z Olsztynem. Publiczność za to doceniła starania organizatorów. A ci nie żałowali im serów. Każdy gość do woli mógł próbować serów i twarogów. Było też stoisko oferujące bezpłatne dania z serów. Ustawiła się do niego długa kolejka.

Organizatorzy pomyśleli też o stoisku eksperta, który odpowiadał na pytania dotyczące np. wyboru sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej produktów mleczarskich, itd. W roli eksperta wystąpił prof. Arnold Reps, autor kilku receptur serowych.

Była uliczka seromaniaków, czyli animacje dla dzieci w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z nagrodami) prowadzone przez studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM. Dzieci mogły uczestniczyć w mini pokazie laboratoryjnym, w którym badały mleko, poznawały metody produkcji sera i masło, zapoznawały się ze sprzętem i stosowanymi dodatkami technologicznymi. Studenci, członkowie Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ zorganizowali także degustację pod hasłem: serw kuchni i gastronomii.

Odbyła się wystawa fotograficzna oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.

Momentem kulminacyjnym festiwalu było ogłoszenie wyników plebiscytu konsumenckiego i konkursu na najlepszy ser i twaróg.

Komisja konkursowa złożona z ekspertów tytuł Hit Serowy przyznała serowi Mini Mozzarella Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim, zaś tytuł Hit Twarogowy - zestawowi twarogów Garwolińskich Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Garwolinie.

Natomiast Serowych Króli publiczność wybrała aż 14! Każdego - dla innej kategorii serów. Tytuł Twarogowego Króla zdobyło 6 twarogów, każdy również w innej kategorii. Który ser i twaróg w Polsce jest zatem najlepszy?

- Ten, który ci smakuje najbardziej – wyjaśnia prof. Reps.

Swoja nagrodę na festiwalu przyznał także rektor UWM. Otrzymała ją firma OBRAM z Olsztyna za nowatorskie i kompleksowe opracowanie linii technologicznych do produkcji serów i twarogów. Puchar Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM zdobyła grupa POLMLEK za innowacyjność produktów mleczarskich.

Jak doszło do organizacji tego jedynego serowego festiwalu w Olsztynie i dlaczego właśnie w tym mieście?

- Kilka lat temu byłem na największym festiwalu serów w Europie, w miasteczku Bra. Cale miasto wypełniały stoiska i było to naprawdę wielkie święto, na które przyjechało mnóstwo ludzi z wielu krajów świta. Bardzo mi się to podobało i zapragnąłem zorganizować festiwal serów w Polsce. Wybór miejsca był dla mnie oczywisty – tylko Olsztyn – mówi Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

Dlaczego właśnie Olsztyn?

- Bo tu jest uczelnia z prawie 70-letnią katedrą mleczarstwa i znakomici profesorowie mający duże osiągnięcia naukowe, bo tu są silne firmy pracujące na rzecz mleczarstwa oraz warunki techniczne do urządzenia festiwalu. A poza tym, ten region jest ważnym producentem mleka – wylicza prezes Broś.

Następny festiwal serowy w Olsztynie – za rok.

lek

Polski przemysł mleczarski produkuje rocznie ponad 800 tys. ton serów w tym ponad 300 tys. t. twardych (żółtych), reszta to twarogi. Pod wzgl. produkcji serów twardych Polska zajmuje 6. miejsce w świecie po: USA, Niemcach, Francji, Holandii, Włoszech. W twarogach zajmuje 1m. w świecie. Statystyczny Polak zjada rocznie 4,5 kg sera, Francuz, Włoch, Holender, Duńczyk – 25-30 kg. 80% serów produkowanych w Polsce to sery typu holenderskiego (gouda, edamski, lazur, camembert) reszta to głównie sery typu – szwajcarskiego (ementaler, bardzie słodkie, z dużymi dziurami). W istocie handel proponuje zaledwie 4-5 typów serów przygotowywanych  według tych samych receptur. Różnica w smaku jest wynikiem innego mleka w różnych regionach i …nazwy handlowej.

w kategorii